داریوش حق‌پرست، مطالبه‌گر اجتماعی در یک یادداشت به نقد عملکرد نمایندگان مجلس پرداخت و گفت: مطابق اصل پنجاه و هفتم قانون اساسی قوای حاکم در جمهوری اسلامی ایران عبارتند از قوه مقننه، قوه مجریه و قوه قضائیه که مستقل از یکدیگر هستند و نباید در کار یکدیگر دخالت کنند‌.

در متن کامل این یادداشت آمده است:

دخالت یک قوه در امور قوه دیگر آیا نشان دهنده رعایت این اصل مهم قانون اساسی است؟

کار به جای می‌رسد که رهبر معظم انقلاب نه با اشاره که صراحتا به نمایندگان توصیه می‌کند که از دخالت در انتصابات پرهیز کنند چرا که به مصلحت آنها نیست.

ایشان در یکی از دیدارهای سال گذشته خود با اشاره به توصیه سابق خود به نمایندگان مبنی بر پرهیز از دخالت در انتصابات خاطرنشان می‌ کنند: رئیس مجلس گفتند بعضی از نمایندگان از این توصیه دلخور شده‌اند، در حالی‌که این توصیه به مصلحت خود شما است چرا که اگر در یک منطقه با پیشنهاد یا فشار یک نماینده، مسئولی منصوب شود اما عملکرد او مطلوب نباشد، مشخص نیست باید از چه کسی بازخواست شود.

اما راز این بی توجهی به اصل مهم قانون اساسی و منویات رهبر معظم انقلاب چیست؟ تفکیک قوا در اصل ۵۷ قانون اساسی برای این است که مثلا قوه مجریه بتواند با قدرت به امورات اجرایی بپردازد و در کار آن دخالت نشود و فقط نظارت بر آن انجام شود.

نظارت روی درست انجام دادن قانون و جلوگیری از فساد، رشوه، خیانت که متاسفانه دایره نفوذ یک قوه (قانونگذاری) بر قوه (اجرایی) دیگر تا آنجا پیش رفته است که از دخالت هم یک گام فراتر رفته است و به قبول داشتن یا نداشتن فرد رسیده است، به نام تعامل!

بیش از صد استیضاح در ۴۳ سال‌ گذشته داشته ایم که افراد امضاء خود را پس گرفته اند و چند برابر این هم تهدید یا فشار بر وزیر را داشته ایم که مثلا فلان فرد در فلان جا، یا فلان پروژه در فلان منطقه یا فلان نقطه را انجام دهید تا تهدید یا فشار برداشته شود.

هشدار رهبر معظم انقلاب مبنی بر عدم دخالت نمایندگان در انتصابات به این بر می‌گردد که ایشان با یک دید بلند و جامع خیر و صلاح جامعه (از جمله نمایندگان) را می‌خواهند که هشدارهای خود را تکرار می‌کنند.

در این میان سخنگوی شورای نگهبان قانون اساسی نیز در بهمن سه سال قبل می‌گوید: نمایندگان براساس قانون اساسی وظایف مشخصی دارند که شامل قانونگذاری و نظارت بر اجرای قوانین است؛ برای نظارت منعی وجود ندارد اما اگر نظارت تبدیل به دخالت در اجرا شود، خلاف استقلال قوا و خلاف قانون اساسی است.

وی همین چند وقت قبل هم ذکر می‌کند که دخالت نمایندگان در انتصابات، در بررسی صلاحیت‌ها مدنظر قرار می‌گیرد. که نشان می‌دهد شورای نگهبان قانون اساسی هم به این ضعف و چیزی که در قالب تعامل رخ می‌دهد واقف است.

این دخالت ها که به نام مردم و تعامل و جدیدا وفاق صورت می‌گیرد آیا نمایندگان مجلس را از وظیفه اصلی خود دور نمی کند؟

هفته گذشته نماینده جوان و ولایی شیراز در مجلس شورای اسلامی هم در نطقی به این مهم واکنش نشان داد از سایر نمایندگان استدعا کرد که نسبت به مسائل اصلی کشور بیشتر حساس باشند و دستور کار مجلس به مسائل اصلی کشور بیشتر مرتبط باشد.

روح الله نجابت همچنین از همکاران خود خواست که با پایبندی به فتوای رهبر معظم انقلاب در خصوص عدم دخالت در انتصاب ها از دخالت در عزل و نصب ها اجتناب نمایند، چرا که مردم برای تقنین و نظارت به نمایندگان رای داده اند، نه برای دخالت در انتصابات و تعیین خط قرمز برای وزرا!

هر چه هست باید به انتظار نشست که آيا شورای نگهبان به‌ گفته سخنگوی خود به وظیفه اش عمل خواهد کرد؟ و نمایندگان که ادعای حمایت از رهبری در سخن های خود بیان می‌کنند در شعار حامی وی هستند یا عمل؟

/پایان متن/