وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به توافق برای کاهش حداقلی قطعی برق و گاز در صنعت کشاورزی گفت: آب، برق و گاز این بخش به عنوان تامین کننده امنیت غذایی کشور نباید قطع شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی عصر کار به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، غلامرضا نوری در نخستین نشست خبری خود که با حضور خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی برگزار شد، با تاکید بر لزوم همکاری نزدیک میان رسانهها و وزارت جهادکشاورزی گفت: رسانهها نقش بسیار مهم و رسالت بسیار سنگینی در حوزههای مختلف برعهده دارند که از جمله مهمترین کارکردهای رسانهها نقشآفرینی در عرصه گردش آزاد اطلاعات، اطلاعرسانی، شفافسازی و نقد است.
وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: رسانهها به مدیران کشور کمک میکند تا مسیر را صحیحتر و دقیقتر طی کنند، نقدهایی که از سوی رسانهها مطرح میشود بازتاب نظرات مردم و افکار عمومی است، بنابراین از نقد و نقش رسانهها استقبال میکنیم.
وی ادامه داد: بخش مهم و وظیفه ذاتی رسانه در بخش کشاورزی، ترویج و اطلاعرسانی است و به این نقشآفرینی نیازمندیم، باید از ظرفیت رسانهها برای انتقال پیامهای فنی و پیامهای مراکز تحقیقاتی و تصمیمسازی به مردم و بهرهبرداران استفاده شود، البته تاکنون رسانهها به خوبی با بخش کشاورزی و مجموعه وزارتخانه همکاری کردهاند.
نوری عنوان کرد: راهبرد دولت چهاردهم با شعار وفاق ملی و با تاکید شخص رییس جمهور و بر اساس وعدههایی که به مردم دادهاند، شفافیت و صداقت با مردم است؛ ما همین راهبرد را سرلوحه کار قرار دادیم و مسایل و موضوعات را خیلی شفاف و صادقانه با مردم و اهالی رسانه مطرح خواهیم کرد.
وزیر جهاد کشاورزی در خصوص عملکرد ۱۲۰ روز نخست فعالیت خود در این وزارتخانه، اظهار داشت: از زمان حضور در وزارت جهاد کشاورزی تلاش کردیم مشکلات و موانع را احصاء کنیم، هستههای کلیدی را تشکیل دهیم و برای رفع و حل مسایل راهکارهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت را براساس قوانین بالادستی به ویژه قانون برنامه هفتم را برنامهریزی کردیم.
وی افزود: برخی مسایل را باید در کوتاهمدت و سریع برطرف میکردیم، یک سری مطالبات وجود داشت که کشاورزان اعم از گندمکاران یا سایر محصولات از دولت داشتند که برای آنها برنامهریزی لازم و پیگیریها انجام شد و با کمک دیگر بخشهای دولت پرداختها صورت گرفت، از سوی دیگر در بحث تسهیلات در حوزههایی مثل مکانیزاسیون چند سالی بود که قطع شده بود و اکنون برقرار شده است.
نوری خاطرنشان کرد: موضوع قیمتگذاری و سیاستگذاری برای حمایت از تولید پررنگتر دیده شد و در یک فاصله کوتاه شاید کمتر از دو ماه نزدیک به ۲۰ قلم از کالاهای اساسی کشاورزی قیمتگذاری شد.
وی گفت: وزارت جهادکشاورزی مسوول و متولی تولید محصول و تنظیم بازار است بنابراین سعی و تلاش ما در وهله اول حمایت از تولید است، ابتدا باید محصولات تولید شود تا بتوانیم تنظیم بازار را اجرایی کرده و برای آن برنامهریزی کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: سیاستگذاریها و قیمتگذاری در راستای حمایت از تولید داخل است ولی به ناچار در بعضی بخشها همچنان نیازمند واردات هستیم، البته تلاش میکنیم واردات با شفافیت بیشتر و رفع هرگونه انحصار و حداکثر صرفهجویی در هزینههای ارزی انجام شود.
وی با بیان این که سامانههایی برای شفافیت در وزارت جهاد کشاورزی طراحی شده است، تاکید کرد: از بین بردن هرگونه امکان انحراف و فساد و همچنین کاهش هزینهها در حوزه واردات که در این حوزه مشخصاً به معنای کاهش هزینههای ارزی است، به طور جدی در مجموعه وزارتخانه دنبال میشود.
نوری حمایت از تولید را اولویت وزارت جهاد کشاورزی دانست و گفت: با توسعه تولیدات داخلی و تولید صادراتمحور بازار را تنظیم میکنیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره اجرای برنامه هفتم توسعه افزود: ما اهداف این برنامه در بخش کشاورزی را جزء به جزء براساس تامین منابع مالی عملیاتی خواهیم کرد و با توجه به شرایط اقتصادی کنونی کشور در سال نخست این برنامه، مصمم هستیم با اولویتبندی و با کمترین منابع مالی، بیشترین تولید را داشته باشیم.
وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: تلاش میکنیم در برخی از حوزههای تولید نیز با توجه به امکانات بهرهوری و فنی از اهداف برنامه هفتم توسعه پیشی بگیریم.
وی ادامه داد: ما در تولید گندم به خودکفایی رسیدهایم و برای خودکفایی ۱۰۰ درصدی برنج هم برنامهریزی شده است. البته واردات برنج منوط به خرید برنج تولید داخل شده و بازرگانان به ازای واردات برنج باید برنج داخلی را خریداری کنند.
نوری درباره شناسنامهدار کردن مزارع، باغات و محصولات کشاورزی نیز اذعان داشت: طبق قانون مکلف هستیم مزارع، باغات و محصولات کشاورزی را با استفاده از توان فنی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، سازمان نظام دامپزشکی و سایر بازوهای فنی وزارتخانه و با همکاری کشاورزان شناسنامهدار کنیم تا این بخشها از نظر مصرف سموم و کودهای کشاورزی از استانداردهای لازم برخوردار شوند.
وی اضافه کرد: کار با سموم کشاورزی آغاز شده و تا پایان امسال ۳۰ رقم سم کشاورزی را تعیین تکلیف و حدود استاندارد و مصرف آن مشخص خواهد شد.
وزیر جهادکشاورزی گفت: از واردات سموم با استانداردهای پایین جلوگیری خواهیم کرد، محصولات کشاورزی ایران از بسیاری کشورها سالمتر است.
نوری در مورد قطعی برق و گاز و تاثیر آن در بخش کشاورزی گفت: ناترازی انرژی بر تولیدات بخش کشاورزی که تامین کننده امنیت غذایی کشور است، تاثیر میگذارد و تاثیرات آن قابل جبران نیست، از این رو با دولت به این نقطه مشترک رسیدهایم که بخش کشاورزی در آخرین اولویت اعمال برنامههای قطعی احتمالی برق و گاز قرار گیرد.
وی با بیان این که تاخیر در آبدهی به گیاهان در بخش کشاورزی منجر به نابودی محصولات میشود، اظهار داشت: امیدواریم در ماههای پیش رو با هماهنگیهایی که با وزارت نیرو و نفت داشتهایم، قطعی برق و گاز در بخش کشاورزی را به حداقل برسانیم.
وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به پرسشی درباره اختصاص ارز ترجیحی به واردات گوشت قرمز گفت: در حال حاضر ۲۰ درصد گوشت مورد نیاز کشور از طریق واردات تامین میشود که حدود ۷ درصد آن مشمول نرخ ارز ترجیحی است.
وی ادامه داد: ۱۳ درصد گوشت های وارداتی با ارز توافقی تامین میشود.
نوری با بیان این که برای حمایت از تولیدات داخلی، تلاش میکنیم واردات را کاهش دهیم، تصریح کرد: تولید گوشت قرمز یک فرآیند زمانبر است و برخی از برنامهریزیها برای حمایت از تولید گوشت در داخل کشور ممکن است سه یا چهار سال زمان ببرد و در این فاصله باید نیاز بازار داخل تامین شود.
وی درباره تامین کالاهای مورد نیاز مردم و کنترل قیمتها تصریح کرد: معیشت مردم به ویژه دهکهای پایین جامعه از موضوعات مورد تاکید رییس دولت چهاردهم است و از این رو همه اعضای دولت مکلف شدهاند در صورتی که اصلاح سیاستها و یا کاهش ارز ترجیحی برای واردات کالاها که در راستای حمایت از تولید داخل و توسعه کشور انجام میشود، بر سفره دهکهای پایین اثر بگذارد، باید به طور مستقیم یا غیرمستقیم مابه ازای آن جبران شود.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به ثبات نسبی قیمت محصولات کشاورزی تاکید کرد: ثبات نسبی قیمت محصولات کشاورزی به حمایت رییسجمهوری و برنامههای دولت برای حفاظت از سفره مردم باز میگردد.
وی افزود: در چند ماه گذشته به رغم نوسانات نرخ ارز و اتفاقاتی که در حوزه بینالمللی افتاده، اما محصولات کشاورزی و مواد غذایی مورد نیاز مردم از ثبات نسبی قیمتی برخوردار بوده و تغییرات محسوسی در محصولات اساسی اتفاق نیفتاده است.
مقام عالی وزارت درباره بازگشت ارز ترجیحی حاصل از صادرات محصولات کشاورزی نیز گفت: بخش قابل توجهی از این ارزها براساس قوانین، مقرارت و الزامات به کشور بازمیگردد.
وی ادامه داد: برای تنظیم بازار یک تا ۲ درصد اضافه تولید، امکان صادرات دارند و بر اساس مقررات مابه التفاوت نرخ ارز ترجیحی از صادرکنندگان اخذ و به خزانه دولت واریز میشود.
نوری درباره میزان ارز ترجیحی در بودجه سال آینده برای کالاهای اساسی گفت: ارز ترجیحی برای این کالاها در کل در بودجه سال آینده نزدیک به ۳ میلیارد دلار نسبت به امسال کاهش یافته است که بر بخش کشاورزی نیز تاثیر خواهد گذاشت.
وی با این حال کاهش میزان ارز ترجیحی در بودجه سال ۱۴۰۴را یک فرصت برای بخش کشاورزی در راستای حمایت از تولیدکنندگان ارزیابی کرد و اظهار داشت: تغییرات در نرخ ارز ترجیحی و توافقی میتواند آثار تورمی داشته باشد، اما ما تلاش میکنیم این آثار واقعی باشد و آثار انتظاری و روانی برای آن اتفاق نیفتد؛ زیرا هدف از این تغییرات، حمایت دولت از تولیدکنندگان داخلی، بهبود اقتصاد کشور و کنترل تورم است.
وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به پرسشی در مورد روند تصویب لایحه FATF توضیح داد: FATF یک سازوکار مالی بینالمللی است و هر کسی که در حوزه بینالمللی فعالیت کند از آن متاثر میشود و بنابراین تجار بخش کشاورزی نیز از آن متاثر هستند.
وی افزود: FATF نزدیک به ۴۱ اقدام دارد که در کشور ما حدود ۲۰ اقدام آن عملیاتی شده است و در جلسات اخیر دولت مقرر شده مابقی اقدامات انجام شود.
نوری اظهار داشت: در حال حاضر دو اقدام (پالرمو و CFT) در مجمع تشخیص مصلحت نظام است و مابقی اقدامات مربوط به حوزههای مختلف قانونگذاری، قضایی و اجرایی است که به طور جدی دنبال میشود.
وی اضافه کرد: با تصویب این لایحه بخش کشاورزی نیز میتواند از امکانات بینالمللی استفاده کرده و یا با محدودیتهای آن برخورد نکند.
وزیر جهادکشاورزی اعلام کرد: برنامه هفتم توسعه در بخش کشاورزی براساس تامین منابع مالی لازم و با اولویتبندیهای صورت گرفته اجرا میشود و قصد داریم تا پایان دولت چهاردهم در تولید برنج، شکر و میوههای گرمسیری به ویژه موز به خودکفایی برسیم.
/پایان متن/
http://asrkar.ir/?p=162603
Monday, 13 January , 2025