در پی تلاش های مستمر معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری شیراز، کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز، اداره محیط زیست و اداره کل بهداشت شهرستان شیراز پروژه ساماندهی رودخانه چنار راهدار به مراحل نهایی خود نزدیک می شود.

به گزراش پایگاه خبری تحلیلی عصر کار با راه اندازی تصفیه خانه های جدید و اقدامات گسترده برای حفظ محیط زیست ، امید برای پایان دادن  به ده ها آلودگی و بیماری های ناشی از آن در حال افزایش است . این پروژه نه تنها به بهبود کیفیت زندگی شهروندان کمک می کند، بلکه گامی مهم در مسیر توسعه پایدار شهری به شمار می رود.

رودخانه چنار راهدار در محل پل گچی در ورودی غربی ابتدای جاده شیراز- کازرون وارد شیراز می شود. شاخه اصلی و عمده تشکیل دهنده از محدوده ده شیخ سر چشمه گرفته و از سمت جنوب به محدوده پل گچی وارد می شود.
این رودخانه از سمت جنوب غربی به سمت جنوب شرق شیراز امتداد یافته و در انتها به تالاب مهارلو تخلیه می شود.
طول رودخانه از ابتدا تا مصب ورودی به دریاچه مهارلو حدود ۵۱ کیلومتر است.
تعدادی روستا و شهرک ، برخی کارگاه ها و صنایع تولیدی ،پایگاه هوایی شهید دوران ، فرودگاه شهید دستغیب ، شهرک صنعتی بزرگ شیراز و منطقه ویژه اقتصادی در مجاورت این مسیر آبی واقع شده اند.
پساب قابل توجهی در طول مسیر رودخانه بویژه از محدوده شهرک های اطراف این رودخانه و همچنین فاضلاب سه کارخانه نشاسته سازی به این رودخانه ریخته می‌شد که در سال گذشته با هماهنگی دادستانی، رئیس کل دادگستری، استانداری، شرکت آبفا شیراز و شهرداری نسبت به راه‌اندازی تصفیه خانه توسط کارخانه های نشاسته‌سازی برای هر سه کارخانه اقدام شده است که با پیگیری‌های موثر در مراحل نهایی کار قرار گرفته است.

شرکت آبفا شیراز نیز متعهد شده تا شبکه فاضلاب در شهرک های پیرامون این دو منطقه اجرایی و تکمیل شود تا دیگر هیچ فاضلابی وارد این رودخانه نشود و آلایندگی‌ها از بین رود. این در حالی است که به دلیل آلایندگی در بستر رودخانه از سال ۸۲ همواره ساکنان حاشیه این رودخانه با بیماری‌های مانند سالک روبرو هستند که سلامت آنان را به خطر انداخته است.

از خرداد ماه سال ۱۴۰۱ بود که پروژه کلان ساماندهی محور چنار راهدار با پیگیری‌های شورای اسلامی شهر و شهرداری شیراز در دستور کار قرار گرفت که اجرای عملیات لوله گذاری انتقال فاضلاب با مشارکت شهرداری، آب منطقه‌ای و شرکت آب و فاضلاب، ساماندهی وضعیت رودخانه، لایروبی، جمع آوری زباله، پاک سازی بستر رودخانه و راه ‌اندازی کامل تصفیه خانه مشترک برای سه کارخانه  نشاسته سازی خوشه، آداک و ممتاز از جمله اقدامات پیش بینی شده جهت ساماندهی این محور بود.

پس از گذشت تقریبا دو سال از تصویب طرح ساماندهی محور رودخانه چنار راهدار با پیگیری مستمر معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری شیراز، کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز، اداره محیط زیست و اداره کل بهداشت شهرستان شیراز گام اول و تاثیر گذار راه اندازی سیستم تصفیه خانه پساب یکی از کارخانه های نشاسته سازی در مجاورت این رودخانه صورت گرفت.

در این راستا به جهت بررسی آخرین وضعیت تکمیل سیستم های تصفیه‌ خانه کارخانجات نشاسته سازی در این محور، با حضور معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری شیراز، رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز، رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآورده‌های کشاورزی شهرداری شیراز، نمایندگان ادارات محیط زیست و بهداشت شهرستان  شیراز در مراسمی از یکی از کارخانجات نشاسته سازی بازدید به عمل آمد.

رفع منشا آلودگی رودخانه چنار راهدار دنبال می شود

روح اله خوشبخت معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری شیراز در بازدید  اظهار کرد: این بازدید در راستای پیگیری مصوبات کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز صورت گرفت.

وی افزود: با توجه به سیاست گزاری که در شورای اسلامی شهر شیراز در راستای حفظ سلامت شهروندان، حفظ محیط زیست در شورای ششم اتخاذ شد.

معاون محیط زیست، خدمات شهری شهرداری شیراز این موضوع پر واضح است که هر شهروند یا مسافر که از ورودی جنوب شرق شیراز وارد این کلان شهر می شود متاسفانه با یک بوی نامتبوع مواجه می شود که در سنوات گذشته علت یابی این بوی نامتبوع صورت گرفت و یکی از علت های انتشار این  بو در این قسمت و پلیس راه ، رها سازی فاضلاب کارخانجات بوده است.

خوشبخت ادامه داد: در این راستا علاوه بر جلساتی که در کارگروه حمایت از حقوق عامه با حضور مراجع قضایی و دست اندر کاران زیربط و کمیسیون سلامت شورای اسلامی شهر شیراز و حوزه معاونت خدمت شهری شهرداری شیراز، با همکاری سه کارخانه نشاسته سازی اقدامات بسیار خوبی صورت گرفته است.

وی تاکید کرد: بر اساس اعلام گزارش سازمان میادین در خصوص این واحد تولیدی، با توجه به اینکه پرونده این واحد از سال ۹۶ در کارگروه بند ۲۰ مطرح بوده است و هشت جلسه و ۵ بازدید صورت گرفته است، این موضوع را شاهد هستیم که پیگیری و اقدامات انجام شده با توجه به اعلام مدیر پروژه، به نقطه نهایی مطلوب نزدیک شده است.

معاون شهردار شیراز اضافه کرد: بر اساس گزارشاتی که از سوی رییس اداره محیط زیست شهرستان شیراز گرفته شد دو کارخانه از تعداد سه کارخانه به مرحله نهایی نصب تجهیزات سیستم فاضلاب رسیده است.

خوشبخت ابراز امیدواری کرد: سومین کارخانه نشاسته سازی به این چرخه وارد شود و بتوانیم یکی از علت های اصلی آلودگی که وارد رودخانه چنار راهدار می شود و به باور و اعتقاد کارشناسان  محیط زیست که در خروجی پل فسا وجود دارد به سرانجام برسانیم.

وی تصریح کرد: در راستای رفع این مشکل با توجه به عزم جدی که در شهرداری شیراز و به دستور شهردار شیراز شکل گرفته است، رفع این مشکل در دست اقدام است.

تایید نهایی مجموعه اقدامات بر اساس نظرات کارشناسی شده اداره محیط زیست است

در این بازدید همچنین پژمان شفیعی رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآورده‌های کشاورزی شهرداری شیراز در خصوص سه کارخانه نشاسته سازی که در این منطقه مستقر هستند، اظهار کرد: طی دو ساله گذشته تمام پرونده ها جز و یا به شکلی  وارد چرخه  بررسی و مورد کارشناسی کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ شهرداری ها قرار می گرفت. اما پس از برون سپاری صورت گرفته اصل پرونده ها و موضوعاتی که در این کمیسیون در سازمان ساماندهی مشاغل در حال بررسی است مربوط به پرونده های کارخانه های بزرگ، صنایع و شرکت های بزرگ است و پرونده پیگیری رسته ها و واحدهای کوچک تر به مناطق واگذار شد.

وی افزود: یکی از پرونده های بررسی شده مهم در خصوص سه پرونده کارخانه نشاسته سازی شیراز است که مبنای بررسی و کار بر اساس نظرات کارشناسی شده اداره محیط زیست است و تمام موارد و اقداماتی که از سوی مدیریت کارخانه انجام می شود تا زمانی که مورد تایید اداره محیط زیست قرار نگیرد، مورد تایید کمیسیون هم نخواهد بود.

رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآورده‌های کشاورزی شهرداری شیراز اضافه کرد: طی ۲ سال گذشته هشت جلسه در کمیسیون و پنج بازدید میدانی با حضور اعضای کمیسیون خدمات شهری و کمیسیون بند بیست صورت گرفت و با هزینه میلیاردی که کارخانه داران داشتند و پیگیری که محیط زیست داشت، اتفاقات خوبی رقم خورد اما تا نقطه ایده آل و خروجی پساب و مسائل زیست محیطی که کارخانه باید در آن به مطلوبیت برسد، فاصله داریم.

شفیعی افزود: بر اساس زمان بندی که در کمیسیون داریم به  صورت ۲-۳ ماه یک بار جلسات و ارزیابی ها از طریق محیط زیست و آبفا و سایر دستگاه های ذی ربط دیگر بررسی ها انجام می شود.

وی تاکید کرد: با مجموعه اقدامات و فرآیندهایی که صورت گرفته است اما باز هم با دریافت گزارشات محیط زیست، خروجی به مطلوبیت نرسیده است و هنوز هم پساب وارد چرخه رودخانه راهدار می شود که در این صورت لازم است پیشگیری های لازم انجام شود.

در پایان رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآورده‌های کشاورزی شهرداری شیراز اظهار امیدورای کرد: محیط زیست در مجموعه های آزمایشگاهی بتواند خروجی کارخانه ها را مورد رصد قرار بدهد تا بتوانیم یک گزارش خوب و صحیح به مرددم ارائه دهیم.

فعالیت هر سه کارخانه نشاسته سازی در رصد محیط زیست است

در ادامه این بازدید مسعود زارعی رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز تصریح کرد: با اقدامات انجام شده در یکی از کارخانه های نشاسته سازی در مجاورت رودخانه چنار راهدار برای ایجاد سیستم تصفیه فاضلاب، مجموعه ای از تلاش ها به نتیجه رسید. چرا که چندین سال است که مردم شیراز بوی نامطبوع که فضای شهر شیراز با آن مواجه است را استشمام می کنند و رفع این مشکل برای شهروندان آرزو شده بود. این در حالی است که منشا آلودگی و بوی نامطبوع در این منطقه عدم ایجاد تصفیه خانه در سه کارخانه  نشاسته سازی بوده است.

وی افزود: در دو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری و بند بیست ماده ۵۵ شهرداری شیراز، این موضوع به جهت اهمیت آن در دستور کار قرار گرفت و تمام موضوعات به جدیت در کمیسیون مطرح و پیگیری شد.

رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز تصریح کرد: پیگیری و اقدامات انجام شده در خصوص این سه کارخانه منتج به نتیجه بسیار خوب شد تا شورای ششم و شهرداری  بتواند این افتخار را داشته باشد که شهر را از یکی از معضلات شهری نجات داده است و یک قدم بزرگ برای شهر برداشته است.

زارعی در خصوص آخرین اقدامات انجام شده در خصوص دو کارخانه دیگر نشاسته سازی که در این منطقه قرار دارد، اضافه کرد: یکی از کارخانجات به دلیل اینکه تولید کم و با شرایط متفاوت دارد در خصوص آن مشکلی وجود ندارد و کارخانه دیگر نیز ۸۰ درصد مرحله کار را در ایجاد تصفیه خانه پیش برده است.

وی تاکید کرد: هر سه کارخانه نشاسته سازی در رصد محیط زیست هستند و موضوع سلامت این مجموعه هم به عهده این دستگاه اجرایی است.

رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز خاطر نشان کرد: با مجموعه اقدامات ارزشمند و خوبی که در این کارخانه صورت گرفته است، نشان دهنده یک کار هم افزا و مشترک است که می تواند به عنوان یک الگو مد نظر باشد.

زارعی ادامه داد: در کمیسیون خدمات شهری تعداد ۱۵ پروژه مهم در حال پیگیری و اجرا است که شهردار شیراز برای هر پروژه یک مدیر تعیین کرده است و امید است بتوانیم در سال جاری در خصوص این پروژه ها اتفاقات بسیار خوبی رقم بخورد.

زارعی تاکید کرد: کلان شهر شیراز برخی از مشکلات آن به شکل جدی در حال برطرف شدن است. این در حالی است که این کلان شهر به عنوان پایتخت محیط زیست آسیا  معرفی و از سوی ۸۰ کلان شهر انتخاب شد و این افتخار بزرگی برای شهر شیراز است.

وی اظهار کرد: در مسیر رودخانه چنار راهدار سه منشا آلودگی دیگر وجود دارد که این موضوع برای حذف این آلودگی ها در حال پیگیری است و ضرورت دارد تا اداره آبفا اقدامات گسترده ای در خصوص فاضلاب های رها شده در محلات را پیگیری کند.

با نصب دستگاه های به روز خروجی پساب به حد استاندارد رسیده است

در ادامه یعقوب مرید زاده نماینده اداره محیط زیست شهرستان شیراز گفت: کارخانجات نشاسته سازی که در این منطقه شکل گرفته اند بیش از ۵۰ تا ۶۰ سال گذشته در این محل فعال بودند و تا دو ماه گذشته با مشکل زیست محیطی پساب فاضلاب این کارخانه مواجه بودیم اما با اقداماتی که در این کارخانه صورت گرفت و نصب دستگاه های به روز، بر اساس نمونه برداری که در هفته گذشته انجام شد خروجی این دستگاه ها به حد استاندارد رسیده است و با سایر دستگاه های مکمل که در این کارخانه نصب می شود مشکل دیگری در خصوص  ورود پساب این کارخانه به محیط زیست نخواهیم داشت.

وی خاطر نشان کرد: با توجه به سیستم فاضلابی که این کارخانه در گذشته داشت فاضلاب وارد یک سیستم بیولوژیک می شد و هوادهی داده می شد و پس از آن ته نشین و پساب انتهایی که بسیار زیاد بود به اجبار وارد رودخانه چنار راهدار می شد که مشکلات بسیاری به دنبال آن به وجود می آمد.

در این بازدید همچنین سیا‌وش نوذری مدیر تولید کارخانه شرکت نشاسته ممتاز اظهار کرد: با خرید دستگاه های جدید آب بخار می شود و با تصفیه پساب که صورت می گیرد تمام مواد را ته نشین می کند و سی او دی ( بار آلودگی آب یا فاضلاب) به حد استاندارد رسیده است.

وی افزود: نصب دستگاه ها در دو فاز انجام می شود که در فاز اول به جهت حفظ محیط زیست و سلامت شهروندان در خصوص پساب خروجی از کارخانه، میزان COD کارخانه اندازه گیری می شود که با راه اندازی و نصب این دستگاه در کارخانه پساب خروجی به میزان استاندارد لازم رسیده باشد.

مدیر بخش تولید این کارخانه ادامه داد: همچنین فاز دوم با نصب دستگاه های جدا و خشک کننده روند جلوگیری از ورود پساب صورت می گیرد.

نوذری خاطر نشان کرد: موجب افتخار شهر شیراز است که این دستگاه کاملا بومی بوده و ساخت و نصب آن بالغ بر ۱۴۰ میلیارد تومان هزینه داشته است.

وی با بیان اینکه نشاسته جز محصولاتی است که در مواد غذایی، ذغال فشرده، مواد آرایشی و بهداشتی، سوسیس و کالباس و سایر محصولات کاربرد دارد، افزود: با نصب دستگاه جدید در این کارخانه تمام پساب خروجی جع آوری شده و در مخزن های مخصوص تصفیه و پس از آن مجدد قابل استفاده خواهد بود.

محمد حسین کیانفر نماینده اداره بهداشت شهرستان شیراز در سخنانی اظهار کرد: در حوزه سلامت نیز با توجه شکایات متعددی که از سه مجموعه کارخانه نشاسته سازی صورت گرفت اما با پیگیری های انجام شده شاهد اتفاقات بسیار خوبی هستیم.

ُدر پایان این بازدید نماینده محیط زیست شهرستان شیراز این واحد تولیدی را ملزم کرد تا مجدد میزان پساب خروجی از کارخانه و شاخص های تصفیه فاضلاب در آزمایشگاه بررسی شود و نتیجه گزارش به صورت عمومی به شهروندان اعلام شود.

/پایان متن/