به گزارش پایگاه خبری تحلیلی عصرکار به نقل از خبرگزاری تسنیم از شیراز، در یک سال اخیر گرانی رکن ثابت بازار کالاهای اساسی و غیراساسی بوده بهگونهای که کمتر روزی است که به عنوان خریدار به بازار مراجعه کرده باشیم و با افزایش قیمتها روبهرو نشده باشیم. این موضوع برای برخی از کالاها در حکم […]
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی عصرکار به نقل از خبرگزاری تسنیم از شیراز، در یک سال اخیر گرانی رکن ثابت بازار کالاهای اساسی و غیراساسی بوده بهگونهای که کمتر روزی است که به عنوان خریدار به بازار مراجعه کرده باشیم و با افزایش قیمتها روبهرو نشده باشیم. این موضوع برای برخی از کالاها در حکم چند روز یا حتی یکی دو ساعت است یعنی بین قیمت کالا اول هفته و آخر هفته تفاوت وجود دارد.
این روزها تورم دیگر واژهای غریب نیست و همه مردم جامعه کم و بیش با این مفهوم آشنایی دارند. در توضیح نرخ تورم از ۳ مفهوم، تورم سالانه، تورم ماهانه و تورم نقطه به نقطه استفاده میشود که بر این اساس منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه قبل از آن است.
منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه قبل و نرخ تورم نقطهای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است. تورم در ایران همواره در حال افزایش است و این موضوع در مقایسه تورم ۹ ماه ابتدایی سال به وضوح دیده میشود اما این روند در ماههای اخیر کندتر از سایر ماهها بوده است
مرکز آمار ایران در جدیدترین اعلام خود تورم دی ماه را به تفکیک استان بیان کرده که بر این اساس شاخص کل برای خانوارهای کشور ۳۸۸٫۲ رسیده که نسبت به ماه قبل ۲٫۴ درصد افزایش داشته و نرخ تورم دوازه ماهه نیز به ۴۲٫۴ درصد رسیده است.
استان فارس نیز به تبع کل کشور در این ماه با تورم روبهرو بوده که بر این اساس نرخ تورم ۱۲ ماهه این استان ۴۴٫۵ بوده که نسبت به کل کشور تورم بیشتری را تجربه کرده است. در میان نرخ تورم خانوارهای شهری و روستایی نیز استان فارس افزایش قیمت بیشتری را نسبت به کل کشور تجربه کرده است.
بر این اساس نرخ تورم ۱۲ ماهه خانوارهای شهری در کشور ۴۱٫۸ درصد است که این میزان در استان فارس به ۴۲٫۸ درصد رسیده همچنین نرخ تورم ۱۲ ماهه خانوارهای روستایی در کشور ۴۵٫۸درصد است که این میزان در استان فارس به ۵۰٫۴ درصد رسیده و استان از این لحاظ رتبه سوم کشوری را دارد. تورم ماهانه استان فارس ۱٫۷ درصد و تورم نقطه به نقطه آن نیز ۳۴٫۹ درصد افزایش را نشان میدهد.
مقایسه آماری۱۰ ماهه تورم استان فارس نشان میدهد که افزایش قیمت کالاها در این استان با یک روند افزایشی اما کند همراه بوده است. تورم سالانه استان فارس در فروردین ماه ۲۸٫۵ درصد، در اردیبهشت ماه ۴۳٫۲ درصد، در خردادماه ۴۵٫۸ درصد، در تیرماه ۴۷٫۳ درصد، در مردادماه ۴۸٫۶ درصد و در شهریورماه نیز به ۴۹٫۴ درصد رسیده اما از مهرماه این تورم سیر نزولی به خود گرفته است.
بر این اساس تورم سالانه استان فارس در مهرماه ۴۸٫۸ درصد، در آبان ماه ۴۷٫۲ درصد و در آذرماه ۴۵٫۸ درصد و در دی ماه به ۴۴٫۵ رسیده که تقریباً کاهش۴ درصدی نسبت به مهرماه داشته است.
در تورم نقطه به نقطه نیز هر چند در فصل بهار سیر صعودی را مشاهده میکنیم اما از تیرماه این تورم رفته رفته کاهش پیدا کرده تا در آذرماه به ۳۴٫۶ درصد رسیده اما در دی ماه یک افزایش ۳ دهم درصدی داشته است.
بر این اساس تورم ماهانه استان فارس نیز از تابستان روند کاهشی در پیش گرفته و در آذرماه به ۱٫۷ درصد رسیده که در دی ماه نیز ثابت مانده است به عبارتی مردم استان فارس در دی ماه و آذرماه امسال تورم و افزایش قیمت یکسانی را تجربه کردند.
با توجه به نمودار تورمی استان فارس در ۱۰ ماه امسال اردیبهشت ماه، آذرماه و دی ماه کمترین نرخ تورم ماهانه را داشتهاند و این موضوع با توجه به روالی که در آمار دیده میشود امید ثبات یا کاهش قیمتها را زنده میکند.
نکته قابل توجه در تعیین تورم خانوارهای شهری و روستایی است که استان فارس با تورم روستایی سالانه۵۰٫۴ درصد رتبه سوم را در کشور دارد که حسین مرزبان، استاد اقتصاد دانشگاه شیراز در گفتوگو با تسنیم به تشریح علت این موضوع پرداخت.
به گفته وی درآمد و هزینه هر یک شاخصهای جداگانهای در اقتصاد هستند که در یک نمودار مخصوص به خود رشد میکنند و باید برای تحلیل و مقایسه مجموعه شرایط را درنظر گرفت و نمیتوان تنها به صرف آمار و اعداد تحلیل کرد.
مرزبان با تاکید بر اینکه در مقایسه بین درآمد و هزینه، درآمد ثابت و هزینه متحرک است که همین دلیل بر تشدید هزینه میشود که در کنار آن باید شرایطی چون بیکاری و قدرت چانهزنی و تورم را نیز اضافه کرد به چرایی تورم بالا در روستاها پرداخت.
این استاد اقتصاد دانشگاه شیراز معتقد است که در یک نگاه کلی میتوان گفت قدرت خرید روستائیان در استان فارس بیش از دیگر نقاط کشور است و همین امر سبب شده که تورم بیشتری را نیز تجربه کنند.
هر چند مرزبان تاکید دارد که تا زمانی که آمار دقیقی از درآمد و نحوه مصرف آن در روستاها وجود نداشته باشد، نمیتوان تحلیل دقیق و علمی مطرح کرد اما در یک نگاه کلی هر چه قدرت خرید بیشتر باشد تورم نیز افزایش پیدا میکند.
وی میگوید: بسیاری از مردم به شغل کشاورزی مشغول هستند که مالیات نیز ندارد باید دید این درآمد بدون مالیات در کجا هزینه میشود که منجر به افزایش تورم روستایی شده است.
عدم توزیع یکسان کالاها در تمام مناطق مختلف کشور، افزایش هزینههای حمل و نقل برای نقاط روستایی و کافی نبودن و اثربخش نبودن حمایتهای دولت از روستائیان از دلایل دیگری است که برای این منظور از سوی کارشناسان اقتصادی مطرح میشود اما مرزبان پیش از این نیز در گفتوگو از یک عامل ساکت در محاسبه نرخ تورم شهری و روستایی سخن گفت که سبب میشود نرخ تورم روستایی بیش از شهری باشد.
وی میگوید: بحث عدم حمایت یا اثربخش نبودن آن یا هر دلیل دیگری نیست چراکه در روستا علاوه بر حمایتهایی نظیر برق یارانهای، گازوئیل یارانهای معافیت مالیاتی محصولات کشاورزی نیز وجود دارد که سبب میشود هزینه زندگی در روستا کمتر باشد.
به گفته مرزبان بحث حمل و نقل البته یکی از دلایل قابل قبول است چراکه کرایه راه به کالاهای عرضه شده در روستا تعلق میگیرد که سبب این افزایش است اما بحث اصلی به مرکز آمار بازمیگردد.
این استاد دانشگاه معتقد است که در تورم شهری آیتمی با عنوان هزینه فرصت ملکی یا تملیکی است که منزل مسکونی است که متعلق به فرد است و فرد در آن ساکن است که این امر در محاسبه ساکت یا به اصطلاح خاموش است یعنی در هزینههای خانوارهای شهری محاسبه نمیشود در نتیجه نرخ تورم شهری کمتر از روستایی است نه اینکه واقعا اینگونه باشد.
افزایش تورم روستایی نسبت به تورم شهری و رتبه استان فارس ایجاب میکند که این موضوع بیش از گذشته مورد توجه اقتصاددانان و مسئولان اقتصادی استان فارس باشد تا بتوان تحلیل دقیقی از این مسئله ارائه کرد.
/پایان متن/
Saturday, 7 December , 2024