عصر کار گزارش می‌دهد: تلاش‌های چندین دهه شاعر برجسته فسایی بهانه‌ای برای گردهمایی کوچک اما ارزشمند جمعی از مفاخر ادبی دیار تمدن‌ساز فارس و شهر ادبی شیراز بود تا از تلاش‌های صمد مهمان‌دوست، پیشکسوت فرهنگی ساکن در شیراز در اداره پیشکسوتان فرهنگی فارس تقدیر بشود. تلاش‌هایی که برگ‌هایی از تاریخ پرشکوه این سرزمین می‌شود تا میراثی ارزشمند برای بشر و دوستداران علم و ادب بشود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی عصر کار، در مراسم پاسداشت خدمات فرهنگی صمد مهمان دوست معلم بازنشسته،نویسنده و ویراستار ادبی فارس استاد عبدالعلی دستغیب و برخی چهره های فرهنگی شیراز حضور داشتند.

منصور غلامی رییس اداره پیشکسوتان فرهنگی فارس صمن خیر مقدم به مدعوین و ارائه گزارش مختصری از برنامه های انجام شده در این اداره اظهار داشت: تمام سعی ما یاد کردن از عزیزانیست که بی ادعا قلم میزنند و با مهر و مهربانی در کار توسعه فرهنگی مشعولند.

وی گفت: بدون در نظر گرفتن افکار و حزب و جناح افراد به دنبال برجسته کردن آن بخش از شخصیت فرهنگیانی هستیم که در کار حرفه ای خود یعنی تالیف وتحقیق و اجرای فعالیتهای شاخص حوزه فرهنگ و ادب و هنر موفق بوده و سری در میان سرهای حوزه فرهنگ داشته و دارند.

حسین سلطانی مقدم از پیشکسوتان تعلیم و تربیت و دبیر شورای برگزاری آیینهای تجلیل از پیشکسوتان فرهنگی نیز نفس برگزاری جلسات بزرگداشت مفاخر فارس در اداره امور پیشکسوتان آموزش و پرورش را نه طرح نام آنان و ایجاد زمینه ای برای شهرت و معروفیت افراد بلکه برای بیان خدمات و زحمات انان به جامعه توصیف کرد.

سلطانی مقدم که خود دانش اموخته و مدرس دوره های کارشناسی و ارشد و دکتری دانشگاه و پیشکسوت فرهنگی است با قدردانی از رییس اداره پیشکسوتان آموزش و پرورش فارس که در جهت ارائه طرحهای خلاقانه برای خدمت به فرهنگیان بازنشسته از پای نمینشیند گفت: این مکان زیبا متعلق به همه معلمان که از شایستگان جامعه اند میباشد و جناب مهمان دوست با توجه به تعدد و تنوع اثار و اهمیت و ارزش محتوا های تالیفاتی وی بعنوان هفدهمین چهره پیشکسوت فرهنگی مورد تجلیل واقع شدند.

فرهنگ بدون صادرات و واردات از بین میرود

در ادامه فرهاد اسماعیلی از پیشکسوتان فرهنگی فارس اظهار داشت:فرهنگ تعابیر و تعاریف زیاد و متعددی دارد.یکی از تعاریف مورد قبول همانا ارزش ها،باورها و اعتقادات و… است که فرد از جامعه میگیرد و ان را فرهنگ مینامند.

وی گفت:برخی تعابیر از واژه فرهنگ هم با رفتار و تربیت و شخصیت افراد جایگزین میشود. فرهنگ یک مقوله بسته نیست بلکه در بستر کنشها و ارتباطات رشد میکند.اگر فرهنگ صادرات و واردات نداشته باشد به مرور زمان کوچک شده و از بین میرود.یکی از ابزار مهم که در بسط و نشر و تقویت فرهنگ موثر است کتاب میباشد.

اسماعیلی افزود:کتاب و هنر و ادبیات و تاریخ است که اجازه تفکر نسبت به موضوعات را میدهند و فضای نقد را باز میکند و همه امور مثل تاریخ و ادبیات و هنر و…از طریق کتاب موجب تقویت فرهنگ میشوند.

مدیر کل اسبق آموزش و پرورش فارس یاد آور شد:بعضی از هنرمندان و ادبا و علما از فرهنگ تاثیر میپذیرند و اثاری خلق میکنند و برخی بر فرهنگ تاثیر میگذارند.البته تاثیر و تاثر بر فرهنگ امری عادی است که یک فرد میتواند هم موثر و هم تاثیر پذیر از فرهنگ باشد.در واقع فردی سالها تاثیر میپذیرد و به بلوغ میرسد،در جامعه رشد میکند و بعدها میتواند تاثیرگذار باشد.

دانش آموخته دکتری فیزیک از دانشگاههای تهران و شیراز در ادامه بیان داشت:صمد مهمان دوست یکی از ان جمله افرادی است که با کتابها و تالیفاتش توانسته تاثیر گذار فرهنگ ادبی شهر خود باشد. وی سالها تحصیل و تدریس کرده و با عشق و تواضع از محضر بزرگان علمی کسب فیض کرده است.حاصل تواضع و علم اموزی و جهد و کوشش او تالیفات مهمی مثل کتاب یاد بعضی نفرات ،راحت جان، آفتاب میشود، هفت شهر شعر در دو جلد و…است.فعال آموزشی و مدرس دانسگاه و مراکز آموزش عالی خاطر نشان کرد:مهماندوست از خطه فرهنگ پرور فسا است که برخی شاعرانش در شیراز جنت طراز به رشد و شکوفایی ادبی رسیده اند و امروزه به چهره های تاثیر گذار فرهنگ و ادب و هنر شیراز تبدیل شده اند. برای وی و همه عاشقان علم و ادب ارزوی توفیقات و سلامتی و طول عمر داشته و از جناب غلامی رییس اداره پیشکسوتان که به اجرای اینگونه محافل پرداخته و تدارک برپایی جلسات و نشستهای تقدیر از بزرگان تعلیم و تربیت را متقبل میشوند سپاسگزارم.

مسعود هوشیار فعال ادبی و ویراستار کتاب نیز با معرفی اثار و کتابهای تالیفی صمد مهمان دوست از نکات ریز و دقیق این نویسنده در همراهی های همه جانبه او با مخاطبان آثارش و توجه وی به نیازمند یهای خوانندگان کتابهایش به موضوعات مشترک بین خواننده و نویسنده آثار گفت.این شاعر و نویسنده همچنین برجستگی بارز اثار مهمان دوست را ارایه اطلاعات نو و تازه درباره افراد و چهره هایی که با آنان دوستی داشته دانسته و بیان داشت: توصیه بنده به تهیه و مطالعه اثار این فرهیخته فرهنگور است که عمر شریف خود را مصروف کتاب و کتابخوانی و فرهنگ و فرهنگ گستری نموده است.

رسانه ها از محتواهای تولیدی فرهنگیان فرهیخته استقبال میکنند

در ادامه اسماعیل عسلی پیشکسوت رسانه و روز نامه نگار مطرح معاصر اظهار داشت:از آنجا که بسیاری از رسانه های فعلی بویژه مطبوعات در حال حاضر در شرایط خوبی به سر نمیبرند و محتواهای لازم را نداشته و اغلب آنها اخباری یکدست و مثل هم دارند،وجود فعالان فرهنگی که در کار تولید محتوا های لازم برای جذب مخاطبان روزنامه ها و نشریات هستند را یک موهبت و غنیمت دانست.
سردبیر روزنامه عصر مردم گفت:تنها امید ما همین اصحاب رسانه خصوصا شاعلین روزنامه ها به وجود و آثار نوشتاری کسانی است که با اندیشه و قلم خود تولید محتوا میکنند و با مقالات و یادداشتها و نقدها و گزارش های خبری و تحلیلی اشان روح و جان تازه ای به مطبوعات میدهند.

این نویسنده و شاعر طنز پرداز معاصر همچنین خاطر نشان کرد: یکی از دهها افراد اینچنینی که در کار تولید محتوای مورد نیاز روزنامه و مخاطبان هستند و گاه به گاهی نکات و محتوا یی تازه و نو به مخاطب روزنامه و رسانه ارائه و دیدگاههای خود را در مسائل مختلف حوزه شعر و ادب و رویدادهای فرهنگی و چهره های نامدار عرصه علم و دانایی ارائه میدهند جناب صمد مهمان دوست است.

فرهنگی پیشکسوت استان افزود : دست کسانی را که در کار تولید محتوا های تازه ای در حوزه های مختلف بویژه در زمینه فرهنگ و ادب و هنر هستند به گرمی میفشاریم و ازمطالب دارای پربار انان استقبال نموده و در رسانه و روز نامه خودمان منتشر میکنیم.

عضو خانه مطبوعات فارس بیان داشت:جناب مهمان دوست از آن دست افرادی است که هر گاه مطلبی در مورد افراد و چهره ها و کتاب و کتابخوانی یا نقد و نوشتاری داشته باشند و به روزنامه ارسال کنند ما استقبال میکنیم و مطالب تولید محتوای ایشان را مثل سایر اثار تولیدی و بکر و تازه دیگران که برای مان ارسال میکنند منتشر میکنیم.

اسماعیل عسلی با اشاره به‌ اینکه فرهنگوران و اندیشمندان و اهالی قلم پشتوانه های مهم و ارزشمند برای رسانه ها و مردم هستند گفت: همت عالی و سعی وافر انان در اعتلای فرهنگ و هویت ایرانی را میستایم و به سهم خود از جناب مهمان دوست و بانی این نشستها تقدیر و ارزوی توفیقات الهی برای انان دارم.
سید محی الدین حسینی ارسنجانی فعال فرهنگ و رسانه نیز به نحوه اشنایی خود با صمد مهمان دوست اشاره کرده و اظهار داشت: بیست سال پیش کتاب راحت جان تالیف وی را در دو روزنامه نیم نگاه و سبحان معرفی و برخی اشعار و مطالبم را برای مهمان دوست که مختصر همکاری با نیم نگاه داشت میفرستادم و در محافل ادبی و هنری وی را همراهی میکردم.

وی در باره کتاب یاد بعضی نفرات از تالیفات ارزنده مهمان دوست سخن گفته و این اثر را کتابی مهم و خواندنی برشمرده و بیان داشت: شاید بتوان گفت این اثر شاهکار ذهن و قلم پرتوان مهماندوست است که به جای پرداختن صرف به خاطره گویی از افراد به بیان خلقیات و روحیات دوستان همنشین با انها نیز پرداخته است.

این مجموعه دار و نسخه پژوه در ادامه افزود: مهماندوست روزنامه نگاری گمنام و ویراستاری قابل است و در کار نگارش و ویرایش وسواس دارد و عاشقانه های وسواسی وی آثار و تالیفاتیست که با دقت و رعایت اصول و فنون نگارش به مردم و اهل فرهنگ عرضه شده است.

مهماندوست در هفتاد سالگی شهرت ادبی و تاثیر گذاری فرهنگی دارد

دبیر اجرایی گروه فرهنگی شاهدان شیراز بیان داشت: کتاب یاد بعضی نفرات در واقع شناختنامه فرهنگوران شیراز و فارس در زمانه ما و منبعی خوب برای مطالعات مرتبط با چهره ها و مباحث شیراز شناسی و فارس پژوهی میباشد.
حسینی ارسنجانی خاطرنشان کرد: دوستی و رفاقت دیرینه مهماندوست با مفاخر ملی و استانی و خوشه چینی از خرمن علم و معارف استادان برجسته ادبیات و فرهنگوران معاصر این نویسنده پرتلاش و ساعی حوزه نقد و بررسی متون ادبی معاصران را در استانه هفتاد سالگی به شهرت و تاثیر گذاری لازم در عرصه ادبی استان رسانده است.
روزنامه نگار و عضو خانه مطبوعات فارس در ادامه با قدردانی از غلامی رییس اداره امور پیشکسوتان فرهنگی فارس اظهار امیدواری کرد تا در اینده شاهد بزرگداشت مقام معلمان اهل قلم و تکریم منزلت دیگر فعالان فرهنگی و اصحاب خرد و دانایی استان در شیراز و فارس باشیم.
احمد طاهری سعدی پژوه، وکیل پایه یک دادگستری و شاعر پارسی گوی معاصر هم ضمن قرائت چند بیت از اشعار خود از مهماندوست بعنوان مرد خوش قلب و مهربان معاصر نام برد و وجود اینگونه افراد متین و متواضع را یک موهبت برای فارسیها برشمرد.وی خواستار شناسایی چهره های بارز اهل قلم که به شیراز و فارس خدمت میکنند شده و برپایی سلسله جلسات بررسی اثار و اندیشه ها و آیینهای تجلیل از این افراد شاخص فرهنگ و ادب و هنر را ضروری دانست.

به معلم بودن خود افتخار میکنم

صمد مهمان دوست بعنوان آخرین سخنران مراسم تقدیر از این فرهنگی اهل قلم با قدردانی از حضور همه اصحاب فرهنگ و هنر فارس در برنامه تجلیل از او و تشکر از رییس اداره پیشکسوتان فرهنگی فارس اظهار داشت: همه معلمان شایسته احترام و تکریمند و اگر من به جایی رسیده ام از معلمی است و به معلم بودن خود افتخار میکنم.

نویسنده و ویراستار کتاب افزود: به متاسفانه حق و حقوق معلمان انگونه که باید رسیدگی نشده و لازم است که به معلمان و اهل قلم رسیدگی بیشتری گردد.

مهماندوست ضمن قدردانی از حضور خانواده خود در این محفل از تلاشهای انان در فراهم کردن بستر لازم برای ارامش خیال در تهیه و تدوین اثارش تشکر کرد.

این پیشکسوت فرهنگی و فعال ادبی همچنین گفت: اگر کتابی از کتابهای بنده مثل کتاب یاد بعضی نفرات مورد توجه و عنایت بزرگان ادبی همچون استاد دکتر منصور رستگار فسایی قرار گرفته لطف خدا و مهر و محبت دوستان بوده است.

شاعر و نویسنده معاصر که افزون بر بیست اثر وی چاپ و اثار دیگری در دست تالیف و انتشار دارد با اشاره به آغاز فعالیتهای خود در حوزه نگارش کتاب و ویراستاری خواستار اهتمام همه فرهنگوران به مطالعه اثار سودمند بزرگان ادبی شده و گفت: با مطالعه اثار ارزشمند مفاخر بزرگی همچون استاد عبدالعلی دستغیب و انها که اسامیشان را در کتاب بعضی نفرات اورده ام و مشورت گرفتن از اصحاب فرهنگ و دانایی میتوان به فرهیختگی و فرزانگی حوزه علم و فرهنگ نائل آمد و دست به تالیف کتاب های مفید فایده مردم جامعه دست یازید.

تجلیل از معلم شش دهه پیش صمد مهماندوست

دبیر بازنشسته و مولف کتب ادبی خاطر نشان کرد: ادعایی ندارم و هرچه هستم و هر قدمی برداشته ام برای شما هموطنان و همشهریان خود برداشته ام و امیدوارم که در چهل و پنجاه سال فعالیتهای ادبی و فرهنگی خود مفید فایده بوده باشم.

منتقد ادبی و مدرس دوره های حافظ پژوهی در پایان سخنان خود خواستار توجه بیشتر متولیان فرهنگی کشور و فارس به فرهنگوران ناشناخته و مظلوم و در کنج انزوا شده و تاکید کرد: عرصه فرهنگ عرصه مهربانی و عشق و محبت و شادی است و نباید به سیاست و عرض ورزی آلوده گردد.
در مراسم یاد شده استاد صمد مهمان دوست از آقای علی حسین طهماسبی معلم کلاسهای پنج و ششم ابتدایی وی تقدیر و تجلیل به عمل آمد. همچنین از تابلو و ویترین مجموعه آثار تالیفی استاد صمد مهمان دوست که به اداره پیشکسوتان آموزش و پرورش فارس اهدا گردیده رونمایی شد.
لازم به یاد آوری است در نشست تجلیل از جناب مهمان دوست، استاد منصور پایمرد و بانوان فعال عرصه فرهنگ خانمها مژگان وفایی مدیر رادیو ادبی اقلیم عشق، ژاله نگهداری مدیر داخلی برنامه های ادبی گروه شاهدان شیراز، زمان نظری عضو ثابت گروهها و برنامه های ادبی شیراز و بانو شهلا جاودانیان هماهنگ کننده برنامه های تجلیل از فرهیختگان فرهنگی اداره پیشکسوتان اموزش و پرورش فارس و از فعالان رسانه سعید زحمتکشان نیز حضور داشتند.صمد مهمان دوست متولد ۱۳۳۳ فسا و شاعر و نویسنده فرهنگی است که قریب به چهل سال از عمر خود را در تدریس و تحقیق و تالیف مصروف داشته است.

/پایان متن/