در متن کامل این گزارش و مصاحبه خبری و متن تحریری سید محیالدین حسینی ارسنجانی، پژوهشگر فرهنگی آمده است:
موزه فرهنگِ شهر فسا به پیشنهاد و تلاش جناب جلیل رضازاده و بسیاری و همکاری پیشکسوتان فرهنگی و مجموعهداران آثار تاریخی این شهرستان آقایان متشرعی، لطفی، پورگنجی و دهها بخشنده دیگر آثار باارزش تاریخی و فرهنگی با مشارکت آموزشوپرورش شهر فسا در سال ۱۳۹۶ در دوران مدیریت دکتر امینی نژاد، معاونت جناب آقای ایوب صادقی و کسب موافقت و حمایت حمیدرضا آذری مدیرکل اسبق آموزشوپرورش استان فارس در باغ مدرسه تاریخی ذوالقدر فسا گشایش یافت.
به گفته جلیل رضازاده در این موزه دهها هزار شی ارزشمند تاریخی، باستانی، مردمشناسی مربوط به دورههای مختلف تمدنی فسا، این کهن شهر باستانی و تاریخی فارس به نمایش گذاشته شده است.
موزه فرهنگ فسا نخستین موزه چندگانه کشور است
وی اظهار داشت: موزه فرهنگ فسا نخستین موزه چندگانه کشور است که در آن بخشهای سیر فناوری، آثار باستانی و تاریخی، آثار نوشتاری نویسندگان فسایی مردمشناسی، گنجینه سنگ و سنگواره، باغ درختان و نگارخانه اسناد و تصاویر و سرای پرندگان و ماکیان در یک مکان واحد و نوستالژیک جانمایی شده است.
رضازاده افزود: موزه فرهنگ در دبیرستان ماندگار زندهیاد محمدتقی ذوالقدر فسایی (تأسیس ۱۳۱۷) که این دبیرستان منحصربهفرد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده با کمک مردم سخاوتمند و آموزشوپرورش در ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ بعد از سالها تلاش و کوشش مؤسسین آن راهاندازی گردیده است و از آن زمان تاکنون مورد بازدید مستمر و همهروزه گردشگران دانشجویان و دانشآموزان از شهرها و شهرستانهای مجاور فسا و گردشگرانی از کشورهای آمریکا، کانادا، سوئد، آلمان، فرانسه، ایتالیا، کره، چین ژاپن و…قرار گرفته است.
مدیر موزه فرهنگ فسا بیان داشت: موزه فرهنگ برخلاف سایر موزههای رسمی کشورها، تنها نمایشدهنده آثار پیشینیان نیست؛ بلکه بهعنوان مرکزی پژوهشی موردتوجه و همکاری دانشگاهها قرار گرفته و در آن به زیبایی و عالمانه سیر فناوری و اشیا از دوران گذشته تا کنون به نمایش درآمده است و همینطور سبب میشود تا بازدیدکنندگان از این موزه در سنین مختلف و با تخصص و سطح سوادهای متفاوت احساس نشاط و شادابی کنند و با حرکت در تونل زمان به سیاحت و آموختن بپردازند. موزه فرهنگ فسا به شهادت بازدیدکنندگان در نوع خود کمنظیر و حتی بینظیر است.
موزه فرهنگ فسا موزه کمنظیری است
فعال میراثی و پیشکسوت فرهنگی فسا یادآور شد: از دیگر ویژگیهای این موزه مردمی هیئتامنایی، افتخاری بودن دستاندرکاران آن است. تمام افراد از هیئت مؤسس و هیئتامنا گرفته تا راهنمایان و همکاران موزه بدون دریافت هیچگونه دستمزد و حقالزحمهای در طول هفته و حتی در ایام تعطیلات موزه به فعالیت خدمترسانی و روایتگری تاریخ میپردازند.
رضازاده تصریح کرد: عزتالله ضرغامی وزیر سابق میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در بازدید از این موزه نوشته است: “… موزه فرهنگ فسا موزه کمنظیری است و گام مؤثری در حفظ میراث ناملموس و انتقال فرهنگها به نسل جدید است. بی شک این موزه آنگونه که بهوسیله سایر شهرستانهای مجاور الگوبرداری شده است بهخوبی میتواند الگویی کاربردی برای کارهای مردمی حفظ و نشر میراثهای فرهنگی سطح کشور باشد… ”
بر اساس گزارش خبرنگار “عصر کار” پاسداشت میراثهای معنوی همانند شب چله؛ سمنوپزان؛ مراسم پیشوازی عید نوروز؛ پردهخوانی با مضامین ملی و مذهبی و… از دیگر فعالیتهای سالانه این موزه مردمی است و مدیریت موزه فرهنگ فسا برای ثبت وقایع رویدادهای تاریخی و میراثهای معنوی شهرستان فسا در قالب تاریخ شفاهی؛ نیز گامهای بلندی برداشته و برمیدارد. پیگیری مستمر ثبت میراثهای معنوی و ناملموس این کهن دیار از دیگر فعالیتهای فرهنگی فعالان همکاران این مرکز علمیپژوهشی هستند که ثبت سرو کهن سرور؛ کماچ فسایی؛ روار و ملکین؛ و…از آن جمله است. موزه فرهنگ فسا با تشکیل انجمن نویسندگان فسایی، نخستین انجمن بومگردی و گردشگری فسا زمینههای تحول و تغییرات فرهنگی و گردشگری در شهرستان فسا را در دهه گذشته تا کنون رقم زده است. تهیه گزارش تصویری با کمک فعالان رسانهای اعم از رسمی و مردمی و فعالان همکار موزه فرهنگ برای معرفی بناها و آثار تاریخی و باستانی در حال تخریب و جلبتوجه مسئولان و دوستداران میراثفرهنگی دراینخصوص تلاش بسیار گستردهای دارد که ساخت کلیپهای نخستینهای فسا، مشاهیر فسایی، معرفی نخستین باغ ملی کشور (باغ کدیور) شناساندن مساجد جامع فسا؛ روستاهای فدشکویه؛ غیاث آباد و کوشک قاضی و حمامهای تاریخی روستاهای دستجه کوشک قاضی؛ فدشکویه و سردر باغ ملی و شهرداری بهوسیله نماآهنگها و مستندهای گزارشی از آن جمله است.
استمداد مدیر موزه فرهنگ فسا از مردم و فرهنگ وران
جلیل رضازاده مؤسس و مدیر موزه فرهنگ فسا در پایان با اشاره به بازدید اخیر آقایان سید محیالدین حسینی ارسنجانی فعال فرهنگ و رسانه و مجموعهدار شیرازی و علیمحمدی نویسنده و مدیر انتشارات تختجمشید شیراز و جمع دیگری از شاعران و نویسندگان و فعالان فرهنگی شیراز از موزه فرهنگ فسا تأکید کرد: از عموم فساییهای ساکن در نقاط مختلف کشور و خارج از کشور و بهویژه از مردم شهرستان فسا از جمله از تمام دوستداران میراثفرهنگی و گردشگری و مسئولان فرهنگدوست این شهرستان درخواست مینمایم تا در زمینههای مختلف این موزه را یار و مددکار باشند تا بتواند همچنان بهعنوان الگوی ماندگار موزههای تاریخ و فرهنگ شهرها و مناطق کشور و فارس خوش بدرخشد.
گفتنی است موزه فرهنگ فسا که از حیث تنوع احیاء و دورههای تاریخی آنها نمونه و نظیر آن را در هیچیک از شهرهای فارس و کشور نمیتوان یافت میتواند بهعنوان مرکزی برای دید و بازدیدهای فعالان فرهنگی و دوستداران تاریخ و فرهنگ ایرانزمین و پژوهشگران مردمشناسی و میراثفرهنگی بهویژه دانشآموزان و دانشجویان رشتههای تاریخ و باستانشناسی مدنظر باشد.
شهرستان تاریخی فسا با برخورداری از فرمانداری ویژه و جمعیت قریب به نیممیلیون نفر و سکونت قومیتهای مختلف فارس و عرب و لر و ترک و…از شهرهای مهم کشور واقع در جنوب شرق فارس و در ۱۴۰ کیلومتری شیراز مرکز استان فارس با پیشینه مهم تاریخی و تمدنی و صدها اثر تاریخی بازمانده از دورههای تاریخی و مشاهیر علما و دانشمندان قرون و اعصار متمادی است.
/پایان متن/
Friday, 17 January , 2025