گزارش اختصاصی عصر کار از ایستادن چرخ تولید بخش‌های زیادی از ظرفیت فعال تولیدی بزرگترین کارخانه فولاد کشور به دلیل ناترازی در تامین برق این صنعت که به بهانه مدیریت مصرف اما بی‌تدبیری در تنظیم‌گری این حامل انرژی صورت گرفته است؛ بهانه‌هایی که هر سال با خاموشی مصارف مختلف تکرار می‌شود تا بتوان با کمترین پاسخگویی و تبعات اجتماعی به سال‌های بعد منتقل کرد.

آن‌طور که مدیر تولید کارخانه ذوب‌آهن کوار در گفت‌وگویی که با خبرگزاری صدا و سیما داشته است، می‌گوید: کارخانه فولاد پاسارگاد کوار سالانه بیش از یک و نیم میلیون تن فولاد آلیاژی تولید می‌کرد که هم اکنون تولید آن به دلیل قطع برق کاملاً متوقف شده است و کارگران بیکار شدند.
حسینی گفت: هزار و ۵۰۰ کارگر پیمانکاری کارخانه و ۲ هزار و ۵۰۰ کارگر کارخانه و ۴ هزار کارگری که به صورت غیر مستقیم در کارخانه مشغول به کار بودند در آستانه بیکاری اند.
وی با بیان اینکه این کارخانه بخش زیادی از مواد اولیه صنایع پایین دستی شامل صنایع خودروسازی صنعت لوله سازی و صنعت ساختمانی در کشور را تامین می‌کند گفت: هم اکنون بسیاری از این کارخانه‌ها منتظر مواد اولیه فولادی هستند.
مدیر تولید کارخانه فولاد پاسارگاد کوارگفت: علاوه بر تامین نشدن مواد اولیه صنایع پایین دستی کشور تعهدات خارجی که به صورت روزانه با کشور‌های مختلف برای تامین نیاز شمش فولادی بوده هم دچار چالش شده است.
وی گفت: خوراک اولیه تولید شمش فولاد آهن اسفنجی است که انبار کردن حجم زیادی از این محصول در فضای باز باعث شده بر اثر آفتاب دچار خودسوزی و آتش سوزی شود که به ناچار برای جلوگیری از بحران آتش سوزی مجبور شدیم بخش زیادی از این مواد را به صورت خام فروشی به دیگر کارخانه‌های فولاد کشور ارسال کنیم.

به گزارش عصر کار با این قطعی برق که به دلیل ناترازی در تامین آن در ساعات اوج مصرف وجود دارد علاوه بر اخلال در تولید داخل باعث از اعتبارزدایی صنعت فولاد ایران در جامعه بین‌الملل خواهد شد. همچنین امکان چالش در بازارهای صادراتی هم وجود دارد که نیاز به پیشگیری از آثار سوء آن است.

هرچند مدیر برق‌منطقه‌ای فارس این قطعی را مشکل هرساله در برخی از ماه‌های سال به دلیل رسیدن به اوج مصرف می‌داند اما پاسخی مبنی بر حل مشکل در روزهای آتی نسبت به وصل مجدد برق صنعت می‌دهد.

بر اساس این گزارش باید دید آیا مشکل این ناترازی‌ها با مدیریت مصرف تا چه میزان قابل حل است و آیا بهتر نیست در توسعه نیروگاهی صنعت برق تحول ساختاری با نگاه به جذب سرمایه خارجی و داخلی از طریق ظرفیت بخش خصوصی ایجاد بشود؟

کارشناسان معتقدند اگر روال ناترازی‌ها همانند سالیان اخیر به صورت افزایشی باشد در سال‌های آتی باید شاهد خاموشی‌ها در مشترکین خانگی و تجاری علاوه بر مصارف صنعتی و کشاورزی و همچنین اداری و عمومی باشیم؛ کمااینکه با گرمی هوا پیش‌بینی قطعی برق در مصارف خانگی و تجاری در روزهای آتی وجود دارد.

به گزارش عصر کار، راهکارهایی مبنی برعبور از این شرایط توسط متخصصان دائما در فضاهای رسانه‌ای و حتی در برنامه‌های توسعه‌ای کشور نیز مطرح و مورد تاکید قرار می‌گیرد اما تاکنون نتایج و دستاوردها آن طور که هدف‌گذاری شده است نبوده و اگر تغییری ایجاد نشود امکان افزایش ناترازی‌ها همچنان تا ایجاد بحران‌های مختلف پیش‌بینی می‌شود.

به نظر می‌رسد قوای حاکمیتی باید با یک نگاه جامع به صورت دوفوریتی نسبت به بکارگیری مشارکت بخش خصوصی و تزریق منابع مالی کافی در یک برنامه زمان‌بندی شده تا رفع ناترازی‌ها و حتی مازاد تولید و صادرات آن باید اقدام نماید تا با این چالش زیرساختی علاوه رفع محدودیت‌های اقتصادی‌عمرانی و حتی رفاهی به یک فرصت ملی دست پیدا کند.

/پایان متن/