گزارش اختصاصی عصر کار از تشکیل ‌کابینه دولت چهاردهم و فرآیند انتخاب معاون‌اول رئیس‌جمهور که با نزدیک شدن به مراسم تنفیذ و تحلیف به گزینه‌های احتمالی و اصلی این مسئولیت سرنوشت‌ساز نزدیک‌تر می‌شویم تا پاستور شخصیت دوم یا همان کپی برابر با اصل قوه مجریه را برای مدیریت امور اداری کشور بشناسد؛ روندی که در تمامی دولت‌ها یک نقطه عطف در پیشبرد راهبردهای دولت و اکثریت ملت در اداره سایر معاونت‌ها و وزارتخانه‌های تخصصی خواهد داشت تا زمینه‌ای برای دست‌یابی به خواسته‌های مردم در راستای پیشرفت و توسعه ملی باشد.

به گزارش پایگاه خبری‌تحلیلی عصر کار حدود دو هفته دیگر مراسم تنفیذ رئیس‌جمهور جدید ایران با حضور شخصیت‌های برجسته نظام و قوای حاکمیتی برگزار می‌شود که در این برنامه حکم ریاست‌جمهوری مسعود پزشکیان توسط مقام معظم رهبری اعطاء خواهد شد.
پس از این رویداد دولت به طور رسمی به منتخبان جدید مردم منتقل می‌شود و پس از برگزاری مراسم تحلیف رئیس‌جمهور در مجلس شورای اسلامی امکان صدور حکم معاونت‌ها و اعضای هیأت دولت و همچنین معرفی کابینه به نمایندگان خانه ملت فراهم خواهد شد.
هر چند فرآیند انتخاب افراد کابینه با تشکیل کارگروه‌های تخصصی رسما آغاز شده است اما یکی از اقدامات مهم تمامی دولت‌ها مربوط به انتخاب معاون‌اول و به نوعی جانشین رئیس‌جمهور در هیأت دولت برای مدیریت امور کشور بوده که نقش تأثیرگذار و قابل توجهی در شکل‌گیری رویکرد دولت در حوزه‌های اجرایی در بر خواهد داشت.
به گزارش عصر کار تاکنون گزینه‌های احتمالی متعددی برای معاون‌اول شدن رئیس‌جمهور جدید مطرح شده است که برخی از این اسامی اعلام کناره‌گیری و خدمت در سنگرهای دیگر کرده‌اند و برخی دیگر نیز برای تصدی دیگر مسئولیت‌های نهاد ریاست‌جمهوری و کابینه در حال نهایی شدن قرار دارند.
بر اساس پیگیری‌های این رسانه تاکنون اسامی چهره‌های مطرح برای تصدی جایگاه معاون‌اول ریاست‌جمهوری بر روی آقایان محمد شریعتمداری، عباس آخوندی، اسحاق جهانگیری و محمدرضا عارف متمرکز شده و در حال بررسی و رایزنی‌های نهایی است؛ البته این مهم تا به امروز نتیجه شده و امکان تغییر این افراد در روزهای آتی به‌ دلیل حساسیت این مسئولیت‌ کلیدی در دولت با مطرح شدن یا دعوت چهره‌های جديد به ویژه از حزب کارگزاران نیز دور از انتظار نیست.
محمد شریعتمداری که او را به عنوان یک چهره اصلاح‌طلب و البته نزدیک به چهره‌های تأثیرگذار حاکمیت و بیت رهبری می‌دانند تاکنون در مسئولیت‌های کلیدی از جمله وزارت بازرگانی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت صمت، ریاست ستاد اجرایی فرمان امام، معاونت اجرایی ریاست‌جمهوری و همچنین اقدامات موثر دیگر در سطح ملی از مهم‌ترین کارنامه کاری وی در نظام مدیریت کشور است.
محمدرضا عارف یکی دیگر از گزینه‌های احتمالی و البته جدی مورد نظر در این فرآیند معرفی می‌شود که از سوابق شاخص مدیریتی وی می‌توان به وزارت فرهنگ و آموزش عالی و ریاست دانشگاه تهران، معاون اول دولت دوم اصلاحات و همچنین نمایندگی مجلس شورای اسلامی در دوره دهم اشاره داشت؛ ایشان یکی از شخصیت‌های محبوب و موجه جبهه اصلاحات و مورد اعتماد حاکمیت است که هم‌اکنون به عنوان عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام ایفای نقش می‌کند.
اسحاق جهانگیری هم که در این انتخابات هم به عنوان یکی از سه گزینه مطرح شده جبهه اصلاحات معرفی شد و نتوانست از فیلتر شورای نگهبان عبور نماید فعالیت خود را سطح ملی از نمایندگی مجلس در دوره‌های دوم و سوم آغاز کرد که در ادامه توانست با تصدی استانداری اصفهان، وزارت معادن و فلزات، وزارت صنعت و معدن و در دولت یازدهم و دوازدهم هم در جایگاه معاون اول ریاست‌جمهوری خدمت نماید.
عباس آخوندی که به عنوان یک چهره بعضا پرحاشیه دولت روحانی معرف می‌شود اما به گفته وی توانست سیاست‌های اشتباه اما تعهدآور دولت‌ قبل را بدون تبلیغ کارهای غلط به سرانجام برساند. وی مسئولیت‌های مهمی در نظام مدیریتی کشور از جمله نماینده ویژه ریاست‌جمهوری در سازندگی، ریاست بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، قائم مقام صدا و سیما و حتی تصدی مقام عالی وزارت مسکن و شهرسازی در دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی را علاوه بر وزارت راه و شهرسازی دو دولت یازدهم و دوازدهم نیز در کارنامه مدیریتی خود داشته باشد. به گفته برخی از اصلاح‌طلبان شاخص؛ عباس آخوندی یک فرد برنامه‌محور و اهل فکر و اندیشه و نخبه‌گرا و البته مورد اعتماد جدی جبهه اصلاحات است که نام او به عنوان یک گزینه اصلح مورد توجه برخی از سیاستمداران ملی قرار دارد.

این گزارش در حالی منتشر می‌شود که هنوز تا انتخاب نهایی مسئوليت معاون اول ریاست‌جمهوری هنوز ده‌ها روز فاصله داریم و باید دید در روزهای آتی آیا فرآیند این انتخاب بر همین نتایج کنونی بسنده می‌کند و تصمیم‌گیری می‌کند یا اینکه گزینه‌های جوان و توانمند دیگری مطرح خواهد شد.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه پیشین ایران که در انتخابات اخیر نقش کلیدی در ستاد رئیس‌جمهور منتخب داشت اکنون با عنوان رئیس شورای راهبردی تشکیل کابینه دولت چهاردهم طی گفت‌وگویی با خبرنگاران از فرآیند گام به گام انتخاب اعضای کابینه توسط کميته‌های تخصصی خبر داد و هر گونه خبرسازی در این حیطه را اقدامی بی‌اثر معرفی کرد. وی همچنین فشار سیدمحمد خاتمی رئیس‌جمهور دولت اصلاحات برای ورود افراد به کابینه را شایعه و تکذیب کرد و چنین رفتاری را به دور از شخصیت سیاسی او دانست.
رسانه عصر کار با بررسی‌هایی که انجام می‌دهد علاوه بر اسامی مذکور احتمال رسیدن تصمیمات به انتخاب محسن هاشمی رفسنجانی، حسین مرعشی، غلامحسین کرباسچی، رضا اردکانیان، علی طیب‌نیا و برخی گزینه‌های محتمل و پنهان را برای تصدی مسئولیت کلیدی معاون اول شدن را جدی می‌داند که در گزارش‌های بعدی به این موضوع سرنوشت‌ساز نیز خواهد پرداخت.
/پایان متن/